Autóbérlés

Autóbérlés

 

Érdemes tudni

A személygépkocsi bérléséhez elengedhetetlen, hogy a bérlő megfeleljen az előzetesen meghatározott feltételeknek (életkor, illetve jogosítvánnyal kapcsolatos követelmények). Általában az a személy jogosult igénybe venni autókölcsönző cég szolgáltatásait, aki 21. életévét betöltötte és minimum 12 hónapnyi vezetői tapasztalattal rendelkezik.

A legtöbb autókölcsönzőnél a 21-25 év közötti bérlőknek emelt biztosítási díjat kell fizetniük, illetve korlátozott kategóriákból választhatnak.

A szabad kapacitások miatt – különösen nemzetközi rendezvények, ünnepek alatt – ajánlott a tervezett utazás megkezdése előtt a kiválasztott autót legalább 1 héttel, de minimum 3 munkanappal hamarabb lefoglalni.

 

A bérelt autó átvétele

Abban az esetben, ha repülőgépe érkezési idejét megadja, autóját a leszállástól számított maximum 2 óráig tartják fent.(szolgáltatónként ez az idő változhat!) Ellenkező esetben a bérautó a helyi telephely nyitvatartásáig vehető át (de maximum 2 óráig).

Átvételnél
Az autó átvétele során a bérlő köteles felmutatni egy, a nevére kiállított nemzetközi dombornyomott! hitelkártyát, érvényes nemzeti és (esetenként) nemzetközi jogosítványát, útlevelét, valamint az előzetesen elkészített, a foglalást igazoló vouchert.

A hitelkártya, melyen zárolják a kaució összegét (felvevőhelyenként, autó kategóriánként változik) garanciát jelent a bérelt autó időben és kifogástalan állapotban való visszaszolgáltatására. Pénzbeli foglalót az autóbérlő cégek nem fogadnak el!
A szerződés megkötésekor bérleti megállapodást köt a bérlő és a bérbe adó, amelynek célja, annak biztosítása, hogy a bérbevevő minden, a bérbeadó által előzetesen meghatározott feltételnek megfelel (a feltételek a foglaláskor kerülnek meghatározásra). A bérlő aláírásával igazolja a szerződésben foglaltak valódiságát, mely utólagosan nem vonható vissza.

A gépkocsi átvételekor további biztosítási módozatokat és egyéb szolgáltatásokat ismerhet meg, melyeket nem tartalmaz az előzetesen kiállított és kifizetett voucher. Kiegészítő biztosítások és szolgáltatások vásárlása esetén, azok díján felül, a törvény által előírt általános forgalmi adót is meg kell fizetni.


Amikor nem csak egy személy vezet…

A bérelt autó vezetője mellett az átvételkor jelen kell lennie annak, vagy azoknak a személyeknek, akik a gépjárművet vezetni fogják. Természetesen ezen személyeknek is meg kell felelniük a bérlési feltételeknek. Személyes adataik bérleti szerződésbe foglalása, valamint érvényes jogosítvány és útlevél bemutatása után lehetőség nyílik arra, hogy a gépkocsit többen is vezethessék.
Több vezető személy esetén különdíjat kell fizetni, a díj felvevőhelyenként változó.


A bérelt autó

Szánjon rá elegendő időt, hogy megismerkedjen bérelt autója sajátosságaival, különösen a biztonsági berendezésekkel (vészjelző berendezések, ablaktörlő, pótkerék, biztonsági övek és ajtózárak).
Szükséges a gépkocsi típusához megfelelő üzemanyagot feljegyezni, és csak az előírt fajtával tankolni. A nem megfelelő típusú üzemanyag tankolásából eredő károkat, illetve az ez által okozott károk javítási költségeit a bérbeadó a bérlőre terheli.

Mielőtt a telephelyről elindulna, győződjön meg arról, hogy autója tankja tele van-e. Ha nem tele tankkal veszi át autóját, kérjük, jegyeztesse fel észrevételét a bérbeadóval a bérleti szerződésre. Az autót szintén tele tankkal kell leadni. Bármilyen sérülést, illetve karcolást rá kell vezetni az eredeti, autó kiadását igazoló okmányra is (biztosítási okokból).


Utazás alatt

A sebességkorlátozás, parkolás és más forgalmi szabályozások országonként eltérhetnek. Kísérje figyelemmel a különböző közlekedési táblákat és tartsa be előírásaikat. A kötelezően fizetendő büntetések általában igen magas összegűek, és az előzetesen megadott hitelkártyát utólag is
megterhelhetik, esetenként hónapokkal a bérlés után.

Parkolás esetén győződjön meg arról, hogy bérelt autóját megfelelő helyen állítja le (őrzött parkoló). Személyes csomagját semmilyen esetre se hagyja autójában felügyelet nélkül.


Balesetek esetén

Minden cég saját, éjjel-nappal nyitva tartó, vészhelyzet esetén hívható szerviz-szolgáltatást működtet. Ha bármikor segítségre van szüksége, hívja a bérleti szerződésen feltüntettet számot, és kövesse az utasításokat.
Baleset, vagy lopás esetén azonnal értesítse a bérbeadó helyi képviselőjét és a rendőrséget, a helyszínelést követően, pedig őrizze meg a rendőrségi jegyzőkönyv egy példányát. Ezt követően jegyzőkönyvet állítanak ki, a bérbevevő és a bérbeadó helyi képviselője között (biztosítási okokból).


Más országba történő belépés

Bérelt autóval más (a bérlés helyétől eltérő) országba való utazás engedélyezése és feltételei szolgáltatónkként, illetve országonként eltérhetnek. Főként a kelet-európai államokba való belépés jelenthet problémát, esetenként előzetes visszaigazolásra, illetve további díjak megfizetésére is szükség lehet. A bérbeadónak joga van ezeken felül más követelményeket is támasztani. A feltételek a foglaláskor valamennyi célállomásnál megtalálhatók.


A bérelt autó leadása

Ügyeljen arra, hogy gépkocsiját a szerződésben kikötött határidőn belül visszaszolgáltassa, más esetben pótdíj fizetése kötelező. Egy bérlési nap 24 órának felel meg, késés esetén, minden megkezdett nap után további egy nap késedelmi díj fizetendő, a szolgáltató helyi díjaitól, biztosítástól és egyéb költségektől függően.

Fontos megjegyezni, hogy az autót a szerződésben meghatározott leadási telephelyen, tele tankkal kell visszaszolgáltatni. Részben feltöltött, vagy üres tank esetén a bérbeadó gondoskodik az autó feltöltéséről. Ebben az esetben azonban a szolgáltató különdíjat fog felszámolni, melyet a bérlőnek meg kell fizetnie.

Ajánlott a bérleti szerződés egy példányának megőrzése, a jövőbeni esetleges vitás kérdések elkerülése céljából. Ha a bérautót a hivatalos munkaidőn kívül szolgáltatják vissza, a bérlő mindaddig felelős a gépkocsiért, amíg a bérbeadó hivatalosan át nem vette, és a bérleti szerződést le nem zárta.


Egyirányú bérlések

Lehetőség van a bérautót a felvétel helyétől eltérő, másik országban lévő telephelyen visszaszolgáltatni. Ilyen helyzetben meghatározott felárat számítanak fel, melyet a bérlés helyén kell megfizetni. Egyirányú bérlések nem rendelhetők meg előre.