Repülőjegy

ÉRDEMES TUDNI

A repülőjegy foglalását érdemes minél előbb megtenni, hogy a legolcsóbb árkategóriában tudjunk helyet biztosítani. Minél olcsóbb a repülőjegy, annál több kötöttség kapcsolódhat hozzá (például korai elővétel, kötött indulási / érkezési nap, külföldi tartózkodás limitált időtartama, stb.)!
 
Foglaláskor mindig az útlevél szerinti nevet kérjük megadni, mert a későbbiekben a névcserét a légitársaságok nem engedélyezik!
 
Győződjön meg úti okmányainak érvényességéről (egyes országokban minimum 3, illetve 6 hónap a visszaindulástól számítva)!
Fontos az állampolgárság megadása, hogy leellenőrizhessük, hogy a célországba szükséges-e vízum igénylése.

Bizonyos díjtételek életkoronként változhatnak, ajánlatkérésnél érdemes az életkort is feltüntetni: csecsemő (0-2 éves korig), gyermek (2-12 éves korig), ifjúsági (12-25 éves korig). Az árak a repülőtéri illetékeket nem tartalmazzák, mert ezek hatósági rendelkezések, a légitársaságtól függetlenek, és gyakran – mivel valutában vannak meghatározva – a napi árfolyam függvényében is változhatnak.
 
A már megvásárolt repülőjegy módosítása, visszatérítése csak az adott légitársaság szabályai szerint történhet. 
Javasoljuk, hogy a vissza nem téríthető jegyek esetében kössön lemondási (ún. storno) biztosítást! (Ennek feltételeiről honlapunk "Utasbiztosítás" rovatában olvashat, vagy irodánkban személyesen érdeklődhet.)
 
Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy a légitársaságok fenntartják a jogot az árak, feltételek, előzetes, figyelmeztetés nélkül történő megváltoztatására!

Késés, rossz idő, sztrájk, túlkönyvelés, stb. miatt bekövetkezett késésért irodánk nem tud felelősséget vállalni!

Mindig érdemes pontosan megjelenni a repülőtéren, (tengerentúli utazásesetén minimum 2 és fél, európai utazás esetén minimum 2 órával indulás előtt) mert a légitársaságok gyakran túlkönyvelik gépeiket, ami miatt lefoglalt jegye ellenére is lemaradhat járatáról!

POGGYÁSZ

A megengedett súlykeret általában tengerentúlra 1x23 kg, Európa  esetében 1x20 kg, de ez változhat - a légitársaságtól, célállomástól függően, illetve, hogy turista vagy business osztályon utazik-e. Az egyes osztályok súlykereteinek meghatározásában lényeges szerepe van az utasok törzsutas-kártya fokozatainak is. 

Amennyiben extra csomagot kíván magával vinni (kerékpár,hangszer,sí,stb.) feltétlenül jelezze, és kérjük, adja meg a háromdimenziós méretét és súlyát a tárgynak!

KORLÁTOZÁSOK FOLYADÉKOKRA, KRÉMEKRE ÉS ZSELÉKRE

Az utasok a kézipoggyászban csak kis mennyiségű folyadékot, krémet és zselét vihetnek fel a repülőgépek fedélzetére. 
• A folyadékok egyenként maximum 100 ml-es egyedi kiszerelésben szállíthatók 

• A kis tégelyeket, dobozokat, tárolóedényeket egy maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó és újrazárható műanyag zacskóba kell tenni. Az utasoknak maguknak kell biztosítaniuk a folyadékok szállítására alkalmas műanyag zacskót, melyet a reptéri Relay üzletekben lehet vásárolni. Relay üzlet a repülőtér mindhárom indulási csarnokában található. 
• A folyadékokat tartalmazó zacskót fel kell mutatni a biztonsági ellenőrzésen az átvizsgáló személynek 

100 ml fölött minden folyadékot elkoboznak és megsemmisítenek!

Az utasok - kézitáskában - felvihetik a fedélzetre az út során szükséges gyógyszereket, diabetikus termékeket, bébiételeket. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a biztonsági átvizsgáláson ezek eredetét és használatuk szükségességét igazolni kell.

VÁSÁRLÁS A REPTEREKEN

A biztonsági átvizsgálás után, az ellenőrzési pontokon túl, az utasok továbbra is bármilyen folyadékot (italt, parfümöt, stb.) vásárolhatnak a repülőtéri boltokban. Átszállás esetén a vásárolt folyadékokat az utas magával is viheti, de csak azzal a feltétellel, hogy a boltban speciálisan lezárt zacskót nem nyitja ki az átszálló reptér utasbiztonsági átvilágítása előtt.
 
A nem EU-s országok repülőtereinek „tax free” üzleteiben vásárolt termékeket a Budapesten, vagy más EU országban átszálló utasok csak abban az esetben vihetik fel a repülőgépek fedélzetére, amennyiben az az EU előírásoknak megfelel: kizárólag lezárt, bontatlan és számlával ellátott zacskóban. Ellenkező esetben a vásárolt termékeket a biztonsági ellenőrzésen elveszik.

Lehetőség van segítség (pl. kiskorú gyermek egyedüli utazása esetén, hallás-, látássérülteknél, idős ember utazásánál, stb.), továbbá speciális ételek lekérésére (vegetáriánus, diétás, vallási szokások szerinti, bébi - gyermek menü, stb.) is.

TÖRZSUTAS-PROGRAM

Utasainkat készséggel regisztráltatjuk a légitársaságok törzsutas-programjaiba, illetve a már tagoknak utólag jóváírattatjuk a 
mérföldeket.Fontos, hogy az eredeti beszállókártyákat, jegymásolatokat őrizzék meg! Utólagos jóváíratás, új kártyaigénylés 
légitársaságonként változhat, de általában legkésőbb 3 hónappal indulás után meg kell tenni.

Irodánkban lehetőség van fapados járatok foglalására is, melyekről fontos tudni, hogy általában nem a fővárosokba közlekednek, fedélzetükön kiszolgálás csak térítés ellenében vehető igénybe, és semmilyen körülmény között sem vállalnak felelősséget a csatlakozásokért. A fapados járatoknál is érvényes az íratlan szabály: minél korábban foglaljuk a jegyet, annál olcsóbb! A helyfoglalás pillanatában rögtön ki is kell fizetni azt!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Ez a tájékoztató a vonatkozó uniós jogszabályokat foglalja össze. Vitás esetben bármely jogi követelés, vagy eljárás alapját kizárólag a vonatkozó jogszabályok szövege képezi, amely az Európai Unió Hivatalos Lapjában (HL) található.


- Kártalanítás és segítségnyújtás utasok számára, beszállás megtagadása, járattörlés és jelentős időtartamú késés esetén:

261/2004/EK rendelet, HL L 46., 2004. 02. 17.
- A légifuvarozó kötelezettségei: a 2027/97/EK rendeletet módosító 889/2002/EK rendelet, HL L 140., 2002. 05. 30. (a Montreali Jegyzőkönyv beépítése az uniós jogszabályokba a nemzetközi légi fuvarozás egyes szabályainak egységesítése céljából: HL L 194., 2001. 07. 18.).
- Szervezett társasutazások, nyaralások és túrák: 90/314/EGK irányelv, HL L 158., 1990. 06. 23.

Leave your comment

0
terms and conditions.

Comments