Szállás

szallas2

 

Érdemes tudni

A szállodai szobákat - a repülő- és vonatjegyekhez hasonlóan - érdemes előre lefoglalni, akár már hónapokkal a tervezett utazás előtt. Ekkor még olcsón juthatunk szobához, akár egy jobb minőségű szállodában is.

Előfordul akciós ár is, mely - az előrefoglalás miatt - akár a normál ár fele is lehet. De ennek ellenkezője is megeshet, ha például konferencia, vagy nemzetközi rendezvény miatt már eleve drágábbak a szobák.

Fontos figyelni arra is, hogy amennyiben a tervezettnél később - általában az érkezés napján 18 óra után - szeretnénk elfoglalni szállásunkat (late check-in), vagy később szeretnénk távozni - általában a távozás napján 10 óra után - (late check-out), ezt előre kell jelezni a szállodának, mivel extra költséggel járhat.
Szintén fontos információ, ha pl a repülő menetrendje miatt túl korán - általában az érkezés napján 11 óra előtt - érkezünk a szálláshelyre, akkor lehetőség van a szobát hamarabb elfoglalni (early check-in) , ezt szintén előre kell jelezni,mivel akár +1 éjszaka árát is ki kell ilyenkor fizetni

A szállodákat felszereltségük és szolgáltatásaik alapján szokták csoportosítani. Lehetnek 1, 2, 3, 4 vagy 5*-osak, de előfordul néhány országban ennél magasabb kategóriájú szálloda is.

Arra számítani kell, hogy ezek a besorolások országonként eltérhetnek! Értelemszerűen minél magasabb kategóriájú szállodában szállunk meg, annál több szolgáltatást vehetünk igénybe, illetve annál biztosabbak lehetünk benne, hogy a pénzünkért minőségi szolgáltatást és kiszolgálást kapunk.


Szobák

Méretük eltérő lehet, vannak olyan országok (például Franciaország), ahol egy normál kétágyas szoba mérete is kicsinek számít a többi országhoz képest.
Attól függően, hányan szeretnénk aludni a szobában, választhatunk egy-, két-, három-, vagy négyágyas szobák közül.


Egyágyas szoba

A legkisebb szobafajta, 1 db szimpla ágy (heverő méret) van benne, számos esetben kisebb méretű franciaágy.


Kétágyas szoba

Lehet "double" vagy "twin" szoba. Az előbbi kétszemélyes franciaágyat jelent, míg az utóbbi két különálló egyszemélyes ágyat. Lehetnek pótágyazható szobák.
Összenyitható szoba (connecting)
"Együtt, mégis külön" : Családok figyelmébe ajánljuk, mivel ebben az esetben 2 db klasszikus szobát foglalhatunk, melyet csak egy belső ajtó választ el


Lakosztályok

Ezek a „lakások” egy, vagy két hálószobásak lehetnek, így akár egy egész családnak is kényelmes szállást biztosíthatnak.
Mivel ezek a szállodák legnagyobb és általában legjobb helyen lévő szobái, ezek a legdrágábbak is!