Vonat- és buszjegy

vonat2

 

Érdemes tudni

A vonatjegyek a repülőjegyekkel ellentétben majdnem mindig papír alapúak, így elektronikus továbbításra, elvesztés esetén a pótlásra nincs lehetőség!

Vonatjegyek érvényessége, elővétel, jegytípusok

Legkorábban az utazás megkezdése előtt 2 hónappal váltható meg a menetjegy, érvényességének kezdeteként az utas által meghatározott napot tüntetik fel.
Bizonyos vonalakon felár ellenében lehet kérni helyjegyet is, de ezek ára nem visszatéríthető, valamint vannak olyan nemzetközi vonatok, ahol eleve kötelező a helyjegy, anélkül jegyet sem lehet venni rájuk.
A megvásárolt vonatjegyek útvonalra szólnak, nem konkrét vonatra, erre a helyjegy szolgál.
Ha mégsem azzal a vonattal utazik, amelyikre a helyjegyet megvette, akkor új helyjegyet kell venni, a vonatjegy érvényes marad.  

 

Nemzetközi utazások során igénybe vehető kedvezmények

SparSchiene/Fortuna

A helyjegyet is tartalmazó Fortuna-menetjegyek kizárólag adott napra, adott vonatokra válthatók, indulás előtt legalább 7 nappal. A jegyek cseréje és visszatérítése nem lehetséges.

City-Star

A kedvezményes City-Star jegyek sokkal olcsóbbak a normál árú jegyeknél, de korlátozott számban foglalhatóak, 1–5 fő  együtt utazása esetén adható ki.
A kedvezmény  hétvégi feltétele megszűnt, a részben felhasznált menetjegy nem téríthető vissza.
A City-Star menetjegyek érvényessége maximum 1 hónap.
10% levonással vonatindulás előtt visszatéríthetőek.


A hosszabb időtartamú utazáshoz javasolt a vonatok különböző fülkéinek igénybevétele, melyek az alábbiak lehetnek:

- hálókocsi

A saját mosdóval ellátott fülkékben egy, két, illetve három személy is alhat egyszerre, ezen felül egyes hálókocsikban zuhanyfülke is található. Külön női és külön férfi fülkék vannak.Az utasok kényelméről a kocsi utaskísérője hálókocsikalauz) gondoskodik.

- fekvőhelyes kocsi (couchette)

Típusaik szerint négy- és hat személyesek lehetnek. Külön női és külön férfi fülkék vannak. A fülkékben található ülőhelyek fekvőhellyé alakíthatók át éjszakára - ezt az átalakítást a kocsi utaskísérője végzi el - így kényelmesebb és kulturáltabb alvási lehetőséget biztosít, mint egy ülőhelyes kocsi - de a hálókocsinál kedvezőbb áron.

 

Nagysebességű vonatok Európában

Valamennyi vonatra kötelező a helyjegy váltása, amelynek ára az igénybevett vonattól és a napszaktól függően változó lehet. A Német, Francia, Spanyol forgalomban számos nagysebességű vonatra válthatók kedvezményes menetjegyek is. Ezekre a vonatokra is igaz az, ami a repülőjegyeknél általában, azaz az utazás előtt minél korábban lefoglalják a jegyet, annál olcsóbbak.
A jegy és a helyfoglalás egyben  történik,fix dátumra,fix vonatra. Kedvezményesen foglalható ár  minimálisan foglalható, minimum  4 – 6  hónappal korábban, amely a vasúti társaságtól függ.

 

Buszjegy

Irodánkban lehetőség van belföldi és olyan nemzetközi forgalomban közlekedő buszjáratokra jegyet foglalni, amelyeket Magyarországon lehet értékesíteni.(Országon belüli busztársaságok jegyeit csak interneten lehet foglalni saját hitelkártyával, amit a helyszínen elkérhetnek, így ezt biztosítani nem tudjuk)  
A buszjegyek típusaik szerint három kategóriába sorolhatók:
- egyirányú,
- oda-vissza, illetve
- open jegy – amikor nincs konkrét visszaút, ezt később is meg lehet adni

Nemzetközi buszjáratoknál szintén érvényben van a "minél hamarabb foglalunk, annál olcsóbb lehet a jegy" elve, mivel ilyenkor még lehetőségünk van foglalni kedvezményes, vagy rugalmas (módosítható, visszatéríthető) jegyeket is.
 
Kérjük, hogy az indulást megelőzően legalább 15 perccel érkezzen az autóbuszhoz, mert az előre biztosított ülőhelyét csak így áll módjában biztosítani a busztársaságoknak.